COVID-19 Nagelaandoeningen

Gepubliceerd op 22 februari 2022 om 10:16

Veroorzaakt COVID-19 Nagelaandoeningen?

JA!

De nieuwe virale infectie COVID-19 dook in 2019 op en verspreide zich razendsnel over de wereld. Covid bleek een infectieziekte waarbij de virussen alle onderdelen van het lichaam aanvalt. COVID wordt hierdoor momenteel gezien als een systemische infectie.

De gevolgen van een actieve COVID besmetting noemen we het post-COVID-syndroom dat enkele weken, maanden of zelfs veel langer kan duren. De huid en haar aanhangsels, inclusief nagels, zijn vaak duidelijk betrokken.

Het virus kan de levende delen van de vingernagel aantasten. Doordat ook de kleine bloedvaten aangetast zijn, kunnen andere bekende nagelaandoeningen de kop opsteken. onycolyse (nagelplaat komt los van het nagelbed), onychomadesis (het afstoten van een complete nagelplaat), leukonychia (witte vlekken op de nagelplaat),...

Er is een veelvoorkomende aandoening die door COVID veroorzaakt wordt, namelijk Covid finger. Het lijkt op gezwollen rode nagelplooien rond het nagelbed, vaak gepaard met het loslaten van de nagelplaat en of witte vlekken. Deze aandoening wordt zelfs gezien bij patiënten die een milde vorm van COVID doormaken.

Meerdere vormen van aandoeningen aan de nagels door COVID zijn ondertussen bekend, soms is het goede nieuws dat de aandoening na een paar weken vanzelf spontaan verdwijnt.

Ook verkleuringen komen vaak voor na COVID. Als de verkleuringen oranje zijn aan de halve maan boven in de nagel (Lunula) dan moet altijd een arts gezien worden omdat dit een teken kan zijn van post-COVID bloedarmoede.

Een nagelstyliste kan altijd een manicure uitvoeren om het uitzicht van de nagel te verbeteren, maar kan deze niet genezen. Er is geen specifieke behandeling voor post-COVID nagels.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.